Nem jelenteném ki, hogy úgy igazán 'tudok sütni', viszont nagyon szeretek, jó érzéssel tölt el a tésztával és a díszítéssel való bíbelődés. Sajnos ezt az örömöt pár éve beárnyékolta alaposan, hogy gluténra, majd később tejre is diétázni kezdtem. Bevallom liszt és tejtermék nélkül nagyon nehéz finom, jó állagú és szép süteményeket készíteni. Ráadásul válogatós is vagyok, ha olvasom a mentes receptet és az ajánlás simán csak 'gluténmentes lisztkeverék' akkor neki se állok, mert a legtöbb készen kevert mentes liszt tartalmaz szintetikus szóját és/vagy kukorica lisztet, ami nem jobb mint maga a glutén :/ Párszor kísérleteztem, de valahogy mindig kudarcba fulladt a dolog, a végén kijelentettem, hogy én már csak mentes muffint fogok csinálni, ezt ugyanis az eredeti recept alapján be lehet úgy helyettesíteni, hogy a végeredmény teljesen muffinos lesz, viszont kicsit unalmas körbe körbe minden ünnepségen és családiösszejövetelen, hogy ez teszi ki a repertoárt, így keresgélni kezdtem ismét, hátha azóta került fel újabb recept mások jóvoltából. És aki keres az talál :)
0.5csom sütőpor
1csip só
6dkg porcukor
1csom vaníliás cukor
0.5db citrom
12.5dkg sütő margarin
1db tojás
1ek tejföl-vegán tejmentes jughurt
A hozzávalóknál annyiban csaltam, hogy a tejföl helyett növényi joghurtot használtam, gluténmentes sütőport rakok mindenbe, de ha ez nincs a boltban, akkor lehet helyettesíteni szódabikarbóna és citromlé(akár kis kanál ecettel is) kombóval, ettől is feljön szépen a tészta :) Sima kristálycukor is jó hozzá, illetve a tésztához, mert a díszítéshez én nem szórtam meg.
A rizsliszthez hozzáadjuk a sütőport és a csipet sót, a reszelt citromhéjat, majd összekeverjük. Hozzáadjuk a felkockázott, hideg margarint, majd összemorzsoljuk. Amikor már kellően morzsalékos, hozzákeverjük a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd a közepébe egy mélyedést csinálunk, és beleütjük az egész tojást, hozzákanalazzuk a tejfölt, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát, hogy könnyen nyújtható legyen. Ha túl száraz lenne, akkor adjunk hozzá még egy kevés tejfölt, ha pedig túl lágy, akkor egy kevés lisztet. Folpackba csomagoljuk, és a hűtőbe tesszük, kb. 30 percre. Én egyébként viaszos papírba csomiztam :))
Fél óra elteltével rizsliszttel megszórt felületen, kb. 0,5 cm vastagra nyújtjuk, majd tetszőleges formával kiszaggatjuk. (A leeső részeket újra összegyúrjuk, majd szintén kiszúrjuk a formával.)
Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd egymástól kicsit távolabb ráhelyezzük a kiszúrt tésztát. 170 fokra előmelegített sütőbe toljuk, majd kb. 15 perc az átlag sütési idő.
A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni, mert melegen nagyon törékeny a tészta. A linzert közvetlenül tálalás előtt összeragasztjuk ízlés szerinti lekvárral, majd megszórjuk porcukorral.
Majdnem mindent a leírás szerint csináltam, viszont én nem mértem ki minden hozzávalót pontosan, mert a konyhai mérlegemben pont lemerült az elem, így kb szemre szedtem bögrével(lehet hogy a sütőpor ehhez képest kicsit sok lett bele) és kanállal, de ahhoz képest és, hogy próba verziós, meglepően jól sikerült és nagyon finom is! ^^ Nem tudom, hogy a sütőportól, vagy a joghurttól, de nagyon omlós puha lett a tészta, nem kemény és szik, szépen összeállt. Szaggatni nagyon nehéz volt, folyamatosan feltapadt a formára, a deszkára és a kezemre, emiatt nem is tudtam kellően jól szétteríteni a lapon, hogy megfelelően vékony legyen, mert sejtettem, hogy sütés közben még puffadni fog. Szakadt és gyűrődött is, nagyon óvatosan kellett a papírra helyezni. Nem utólag díszítettem, hanem sütés előtt tettem rá a félig már előkészített sütőtökpürét, amit bekevertem cukorral és pumkinspice fűszerkeverékkel. :)



Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése